Substanţele chimice din vopselele de păr pot cauza cancer

1 2 jpg jpeg

Chimicalele din vopselele permanente pot reacţiona cu fumul de tutun, dar şi cu alţi poluanţi din aer pentru a forma unul dintre cei mai periculoşi compuşi cauzatori de cancer.

Avertismentele vin din partea cercetătorilor de la compania Green Chemicals, care au efectuat mai multe analize asupra substanţelor care se găsesc în diferitele tipuri de vopsele de păr in comerţ.

Ei atenţionează că substanţele chimice cunoscute sub denumirea de amine secundare, care se găsesc în toate vopselele, sunt cele care penetrează pielea capului şi rămân în păr pentru săptămâni, luni şi chiar ani după aplicarea vopselei.

Ele sunt cele care pot reacţiona cu fumul de ţigară, cu aerul poluat pentru a forma compusul extrem de nociv numit N-nitrosamină.

Cunoscut ca fiind cauzator de cancer, compusul este interzis în anumite ţări la producerea de cosmetice. În timp ce şi alte studii au evidenţiat asocierea dintre vopseaua de păr şi apariţia tumorilor mamare, ovariene sau chiar leucemie, în ultima perioadă numărul cazurilor de reacţii adverse la vopsea sunt tot mai des întâlnite.

,,În acest stadiu nu putem fi siguri de cantitatea de N-nitrosamină care poate apărea în cazul persoanelor care utilizează vopseaua de păr. Pentru siguranţa consumatorilor von continua cercetarea pentru a stabili nivelurile de toxicitate ai acestor compuşi extrem de periculoşi pentru om”, a precizat David Lewis, expert în chimia coloranţilor.