Substanţele care pot afecta calitatea spermei

1 2 jpg jpeg

Specialiştii susţin că bărbaţii care consumă frecvent fructe sau legume care sunt stropite cu mai multe pesticide riscă să aibă să aibă o cantitate de până la trei ori mai redusă de spermă decât este normal pentru vârsta lor.

Ceea ce trebuie să ştie bărbaţii este că nu cantitatea de fructe şi legume pe care o consumă afectează calitatea spermei, ci nivelul mai mare sau mai mic de pesticide cu care acestea sunt stropite.

La ultima cercetarea în domeniu, realizată de un centru de fertilitate în perioada 2007-2012, au fost analizate 338 de monstre de spermă de la 155 de bărbaţi.

În paralel, participanţii au completat mai multe chestionare despre obiceiurile lor alimentare. După ce au clasificat fructele şi legumele din comerţ în trei categorii (care conţin un nivel mic, mediu sau mare de pesticide) şi au recoltat sânge de la participanţi, specialiştii au observat că bărbaţii care au consumat de-a lungul timpului fructe şi legume cu mai multe pesticide aveau şi o calitate mai redusă a spermei.

,,Aceste descoperiri nu trebuie să descurajeze bărbaţii când vine vorba de consumul de fructe şi legume. Indicat este ca ei să aleagă astfel de alimente din surse cât mai sigure, cât mai puţin stropite cu pesticide. Chiar şi aşa, legumele şi fructele trebuie spălate foarte bine”, a precizat Jorge Chavarro, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA.