Stresul creşte riscul de deces cauzat de afecţiuni hepatice

1 2 jpg jpeg

În cadrul studiului, realizat pe o perioadă de 10 ani, oamenii de ştiinţă de la Centrul de Ştiinţe Neurologice de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie au analizat răspunsurile celor 165.000 de persoane cu privire la comportamentul lor, dar şi la apariţia stărilor de stres şi de anxietate.

De asemenea, cercetătorii au verificat mai mulţi factori: consumul de alcool, obezitatea şi statutul socio-economic al participanţilor.

Astfel, specialiştii au observat că voluntarii care treceau frecvent prin stări de stres, de depresie sau de anxietate aveau un risc mai ridicat să fie diagnosticaţi cu boli hepatice, unele dintre ele fiind depistate în stadii avansate.

,,Stresul psihologic poate influenţa în mare măsură starea de bine a persoanei. Nu putem spune cu exactitate care este legătura dintre stările depresive şi apariţia afecţiunilor ficatului, de aceea vom realiza şi alte cercetări pe eşantioane mai mari”, a precizat Tom Russ, autorul studiului şi profesor la Universitatea din Edinburgh.

Concluziile cercetării au fost prezentate în Jurnalul Medical ,,Gastroenterology”.