Statinele, şansă de viaţă mai lungă în cazul cancerului

1 2 jpg jpeg

În cazul tratamentului cu statine riscul este cu 15% mai redus de a muri din cauza cancerului, spre deosebire de pacienţii care nu iau aceste medicamente.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă danezi au vrut să vadă care este efectul statinelor în cazul diagnosticului de cancer, nu şi dacă acestea îl pot preveni.

Echipa de cercetători a analizat starea de sănătate a 18.721 de pacienţi cu cancer de peste 40 de ani, care au fost diagnosticaţi în perioada 1995-2007 în Danemarca.

Specialiştii au comparat apoi starea de sănătate a participanţilor care luau statine dinainte de a fi diagnosticaţi cu cancer cu cea a altor 277.204 persoane care nu le luau regulat în timpul tratamentului pentru cancer.

În cazul primului grup, cel a urmat tratamentul cu statine în mod constant, rata de deces era cu 15% mai redusă decât în cazul celui de-al doilea grup. ,

"Vor urma şi alte studii privind efectele pe care tratamentul cu statine îl poate avea asupra pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. În momentul de faţă nu e cazul ca aceşti pacienţi să înceapă acest tratament, cu atât mai mult dacă indicaţia nu vine din partea unui medic”, afirmă Eric Jacobs, directorul Societăţii Americane de Luptă Împotriva Cancerului.

Cercetătorii sunt de părere că statinele ajută la reducerea colesterolului, dar şi la construirea membranelor celulare în jurul celulelor canceroase, astfel încât încetineşte creşterea tumorii.