Starea psihică, mai bună în lipsa tutunului

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Universitatea din Washington, SUA, au examinat datele a peste 4.800 de persoane fumătoare aflate în baza de date pentru Studiul Naţional Epidemiologic asupra Alcoolului şi alte vicii.

Viciile se interferează, câteodată

Rezultatele au arătat, în prima parte a studiului, că persoanele cu diverse dependenţe sau probleme psihiatrice au avut şanse mai puţine să sufere de aceeaşi problemă 3 ani mai târziu, dacă s-ar fi lăsat de fumat.

Cei care nu au avut antecedente psihiatrice la începutul studiului erau mai puţin predispuşi la dezvoltarea acestor probleme mai târziu, dacă deja s-ar fi lăsat de fumat. Primele concluzii ale cercetătorilor au fost că aproape 40% dintre fumători au suferit de tulburări psihice sau de anxietate sau au avut antecedente legate de acestea. Ba mai mult, aproape jumătate dintre fumători avuseseră probleme cu alcoolul, iar 24% probleme cu drogurile. În a doua parte a studiului, oamenii de ştiinţă au relevat că 42% din cei care au continuat să fumeze în anii care au trecut între prima şi a doua parte a studiului au suferit de tulburări psihice, în comparaţie cu cei 29% care s-au lăsat de fumat.

Citeşte şi:

Renunţă la fumat! Poţi face cancer mamar

Bolile psihice pot fi „citite“ în ochi

Umorul face minuni pentru psihic

Şi tratament psihiatric, dar şi abandonarea fumatului

„Clinicienii tind să trataeze mai întâi depresia, dependenţa de alcool sau de droguri şi permit pacienţilor să-I administreze singuri medicaţie cu ţigări dacă este necesar“, spune Patricia A.Cavazos Rehg, cea care a condus studiul.

„Şi asta pornind de la presupunerea că problemele psihiatrice sunt mai dificil de tratat, iar abandonarea fumatului ar putea să interfereze cu tratamentul“, spune medicul, care continuă „nu ştim dacă, mai întâi, sănătatea lor mintală se îmbunătăţeşte şi apoi sunt mai motivaţi să se lase de fumat sau dacă abandonarea fumatului conduce la îmbunătăţirea sănătăţii mentale“. Dar, în concluzie, studiul a scos în evidenţă faptul că există o legătură puternică între renunţarea de fumat şi o stare psihică mai bună. Cavazos a sugerat medicilor că ar trebui să „atace“ problemele psihice în acelaşi timp cu renunţarea la fumat, şi nu mai târziu.