Stai mult pe scaun la serviciu? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Atunci când stai pe scaun pentru lungi perioade de timp nu îţi afectezi doar spatele, ci şi postura, circulaţia sângelui, muşchii, nervii, ochii, creierului.

Este poate una din cele mai mari probleme de sănătate pe care le avem, despre care se vorbeşte mai puţin. Iată, totuşi, ce spun cele mai recente studii despre acest obicei devenit necesar.

Cercetătorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit că incidenţa pentru dizabilităţi este mai mare de 1.52 ori cu fiecare oră pe care o petrecem sedentar, indiferent de cât timp petrecem activ.

O lucrare publicată anul acesta în Annals of Internal Medicine spune că sedentarismul pe timp îndelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauză (infart, cancer) şi cu 90% risc crescut de diabet, în special de tipul II.

O altă analiză realizată pe baza a 41 de studii internaţionale spune că timpul pe care o persoană îl petrece pe zi stând pe scaun este asociat cu un grad crescut de afecţiuni ale inimii, diabet, cancer, moarte, indiferent de câte exerciţii face zilnic.

Alte efecte adverse asociate ale statului pe scaun includ blocajul şoldurilor, muşchi abdominali moi, minte înceţoşată, dureri de gât, dureri de spate şi umeri, coloană vertebrală inflexibilă, gât înţepenit, circulaţie perfică proastă, mai ales la nivelul picioarelor, obezitate în lipsa mişcării, pancreas suprasolicitat, oase fragile.