Sprijin pentru pacienţii implicaţi în incendiul de la Colectiv

1 2 jpg jpeg

Tratamentul este disponibil în cadrul centrului „Dr Leventer Centre“ din Bucureşti, iar programările se pot face la numărul de telefon 0722. 363. 577 de îndată ce medicii care i-au ţinut sub observaţie le recomandă acest tip de intervenţii. „Când vorbim de răni întinse şi adânci, cum sunt cele de arsură gravă, atunci ne aşteptăm la cicatrizare vicioasă. După ce depăşesc evenimentul unui accident sau al unei operaţii, pacienţii devin foarte preocupaţi de aspectul cicatrizării. Uneori, până şi cicatricile minuscule produc îngrijorare şi chiar depresie. S-a constatat, însă, că pacienţii cu răni grave, vitale, sunt mai toleranţi la aspectul cicatrizării pentru că au trecut printr-un rău mai mare”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Specialiştii susţin că cicatricile faciale au cel mai mare impact estetic, pe când cele de la nivelul extremităţilor afectează mobilitatea, sensibilitatea tactilă şi fineţea gesturilor. Tot ei descriu procedurile la care pot apela pacienţii.

„Dacă sunt afectate zone restrânse se poate face o reconstrucţie chirurgicală cu piele sănătoasă de vecinătate. Dacă, însă, este afectată o zonă întinsă, cum este cazul cicatricilor de arsură, se caută îmbunătăţirea culorii şi funcţionalităţii zonei. Pentru mobilitatea şi îmbunătăţirea texturii se efectuează tratamente cu laser fracţionat CO2 care redă supleţea zonei. Dacă, în plus, cicatricea este roşie, ea poate fi îmbunătăţită cu laserul vascular Dye. Totuşi, niciun aparat nu poate reface pielea integral, ci doar îmbunătăţeste anumite aspecte ale zonei afectate. Cicatricile extremităţilor sunt adesea retractile – se strâng, se trag în interior - şi necesită intervenţii chirurgicale de extindere a mobilităţii. Aceste zone răspund bine la tratament compresiv cu corsete speciale şi la plasturi de silicon“, afirmă specialiştii de la „Dr. Leventer Centre“.

Studiile recente susţin că utilizarea ultrasunetelor grăbeşte închiderea unor cicatrici care nu au capacitate de închidere spontană. Şi terapiile cu cortizon special pot accelera refacerea pielii afectate de cicatrici.