Spirometrii gratuite în acest weekend

1 2 jpg jpeg

Pe 17 şi 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locuri din Galeriile Real din toată ţara: Bucureşti Est, Constanţa 2, Piteşti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galaţi, Cluj, Timişoara 1 şi Oradea 1. Lista completă a adreselor poate fi găsită www.desprebpoc.ro şi pe www.galeriareal.ro.

„Le recomand tuturor românilor, în special celor care fumează şi care îşi încep ziua cu aşa-zisa tuse a fumătorului, să îşi facă o spirometrie gratuită în aceste zile, pentru a putea acţiona din timp, în cazul în care se depistează vreo problemă. Testul durează doar câteva minute, nu doare şi nu necesită efort, iar rezultatul se dă pe loc“, afirmă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

BPOC este o afecţiune cronică pulmonară care se manifestă prin senzaţia de sufocare (dispnee), tuse cronică şi alte probleme respiratorii.

Această boală afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boală care a fost neglijată multă vreme, dar care, în următorii zece ani, va deveni a treia cauză de deces în lume, depăşind afecţiuni precum diabetul zaharat.

În România, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC.