Spirometria se poate face gratuit

1 2 jpg jpeg

La nivel mondial, problemele pulmonare sunt responsabile de două decese din 10, de aceea medicii reamintesc că simpla testare pentru depistarea acestora, numită spirometrie, poate ajuta la prevenirea lor.

,,Spirometria este instrumentul de bază prin intermediul căruia putem depista şi monitoriza multe boli respiratorii. Mai ales că testarea se poate face gratuit la cabinetele de Pneumologie din ţară cu trimitere de la medicul de familie sau cel specialist, încurajez persoanele să facă testul. Cu atât mai mult dacă persoana este fumătoare, are probleme de respiraţie sau tuse expectorantă. Dacă aflăm din timp de aceste probleme respiratorii putem să le prevenim sau să le tratăm prin medicaţia corespunzătoare”, a spus prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Rezultatele campaniilor pentru depistarea astmului şi a BPOC-ului, realizate în ultimii ani, au arătat că mai puţin de 50% din români au acces la testul numit spirometrie, iar doar 57% dintre ei fac controale regulate pentru depistarea bolilor pulmonare.

5 recomandări pentru o respiraţie mai uşoară:

- renunţarea la fumat - activitatea fizică zilnică - dieta sănătoasă - vaccinări (vaccinul antigripal şi cel antipneumococic) - spirometria

INFO: Activitatea fizică scade cu până la 30% riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar.