Speranţă pentru bolnavii de cancer

1 2 jpg jpeg

Imunoterapia a obţinut succese notabile în ultimii ani, în bătălia împotriva melanomului.

,,Aspectul genial al acestei abordări constă în faptul că e mai selectivă şi că produce remisii durabile, nu numai în rândul unui număr restrâns de pacienţi, ci şi în cazul unui grup mai mare, care suferă de metastaze de melanom, fapt care este cu adevărat revoluţionar", a declarat Steven O'Day, profesor de medicină la Universitatea din California de Sud, citat de agenţia Mediafax.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul anului trecut, 40% dintre bolnavii cu melanom invaziv care au fost trataţi prin această metodă nu au mai manifestat niciun simptom al bolii, timp de 7 ani.

Oamenii de ştiinţă au efectuat până acum trei teste clinice, care au avut rezultate promiţătoare. Unul dintre acestea a relevat o remisie fără precedent în cazul a două femei cu cancer metastazat al colului uterin. Prima pacientă nu a mai prezentat nicio urmă a bolii de peste doi ani, iar a doua, de un an.

Un alt test clinic a dovedit eficienţă şi mai mare, prin combinarea a două tipuri de anticorpi, combinaţie care a permis o supravieţuire fără precedent, de trei ani şi jumătate, în cazul bolnavilor de cancer metastazat, care nu mai putea fi operat.

Aprobat în 2011 de Agenţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor, anticorpul ipilimumab a stat la baza primei imunoterapii care a prelungit în mod semnificativ supravieţuirea bolnavilor cu melanom avansat, forma cea mai gravă a cancerului de piele.

Această moleculă stimulează sistemul imunitar blocând activitatea unei proteine denumite CTLA-4, care este folosită de celulele canceroase pentru a dejuca imunitatea organismului.