Speranţă pentru bolnavii care au nevoie de transplant de inimă

1 2 jpg jpeg

Prin noul procedeu, pacien┼úilor care au nevoie de transplant li se va introduce inima artificial─â, un dispozitiv care func┼úioneaz─â ca o pomp─â, prelu├ónd activitatea mu┼čchiului inimii ┼či regl├ónd debitul cardiac, a explicat Hora┼úiu Suciu, ┼čeful Clinicii de Chirurgie Cardiovascular─â din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare ┼či Transplant din T├órgu Mure┼č, citat de Mediafax.

├Än prezent, ├«n nicio clinic─â din ┼úara noastr─â nu se realizeaz─â o astfel de interven┼úie ┼či constituie o prioritate a institutului din T├órgu Mure┼č. Procedeul se realizeaz─â de mai mult timp ├«n Europa Central─â, dar ┼či ├«n ┼ú─âri din Europa de Est, ca Ungaria, Croa┼úia ┼či Serbia.

ÔÇ×Dispozitivul e ca o pomp─â, se introduce printr-o procedur─â de chirurgie cardiovascular─â ├«n interiorul ventriculului st├óng ┼či acest dispozitiv absoarbe practic tot s├óngele din ventricul, pun├ónd ├«n repaus mu┼čchiul inimii, care nu face fa┼ú─â acestei sarcini. Este preluat─â practic activitatea ventriculului st├óng, printr-o protez─â se introduce ├«n aort─â ┼či asigur─â un debit cardiac. E o pomp─â care asigur─â o func┼úionare ┼či un debit cardiac de 7-8 litri pe minut, c├ót are nevoie un om pentru a avea o senza┼úie de bine", a explicat ┼čeful Clinicii de Chirurgie Cardiovascular─â din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare ┼či Transplant din T├órgu Mure┼č.

El a adăugat că acest procedeu a fost gândit iniţial ca unul temporar, care să asigure pacientului supravieţuirea în condiţii bune până la transplant, dat fiind că un donator nu este întotdeauna disponibil, dar a ajuns să fie văzut ca o alternativă la transplant, după ce unii pacienţi care aveau implantat acest dispozitiv nu au mai dorit să li se transpleze un nou cord.

Potrivit lui Hora┼úiu Suciu ├«n Germania se pun 800 de astfel de dispozitive pe an ┼či se fac 400 de transplanturi.