Speranţă pentru bolnavii care au nevoie de transplant de inimă

1 2 jpg jpeg

Prin noul procedeu, pacienţilor care au nevoie de transplant li se va introduce inima artificială, un dispozitiv care funcţionează ca o pompă, preluând activitatea muşchiului inimii şi reglând debitul cardiac, a explicat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, citat de Mediafax.

În prezent, în nicio clinică din ţara noastră nu se realizează o astfel de intervenţie şi constituie o prioritate a institutului din Târgu Mureş. Procedeul se realizează de mai mult timp în Europa Centrală, dar şi în ţări din Europa de Est, ca Ungaria, Croaţia şi Serbia.

„Dispozitivul e ca o pompă, se introduce printr-o procedură de chirurgie cardiovasculară în interiorul ventriculului stâng şi acest dispozitiv absoarbe practic tot sângele din ventricul, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Este preluată practic activitatea ventriculului stâng, printr-o proteză se introduce în aortă şi asigură un debit cardiac. E o pompă care asigură o funcţionare şi un debit cardiac de 7-8 litri pe minut, cât are nevoie un om pentru a avea o senzaţie de bine", a explicat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.

El a adăugat că acest procedeu a fost gândit iniţial ca unul temporar, care să asigure pacientului supravieţuirea în condiţii bune până la transplant, dat fiind că un donator nu este întotdeauna disponibil, dar a ajuns să fie văzut ca o alternativă la transplant, după ce unii pacienţi care aveau implantat acest dispozitiv nu au mai dorit să li se transpleze un nou cord.

Potrivit lui Horaţiu Suciu în Germania se pun 800 de astfel de dispozitive pe an şi se fac 400 de transplanturi.