Sosul de roşii, aliat al sănătăţii cardiovasculare
Pentru a analiza efectele sosului de roşii, cercetătorii de la Universitatea din Verona, Italia, au realizat un studiu la care au participat 20 de bărbaţi.
O parte dintre ei au consumat pentru o perioadă mai lungă de timp friptură mai grasă cu sos de roşii coapte, în timp ce ceilalţi doar friptură.
La finalul studiului, specialiştii au observat că doar 80 de grame de sos de roşii coapte ajută la anularea efectelor nedorite ale unui preparat mai gras.
Mai exact, sosul de roşii împiedică depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge, factor ce poate duce la apariţia aterosclerozei.
Antioxidantul cunoscut sub denumirea de licopen, cel care aduce beneficii sănătăţii cardiovasculare şi dă culoarea roşie legumei, se găseşte în cantităţi mai mari în roşiile preparate, spre deosebire de cele proaspete.
Considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, licopenul întăreşte membranele celulare şi fereşte organismul de stresul oxidativ, cel care favorizează declanşarea mai multor afecţiuni.