Somnul pierdut afectează celulele creierului

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, publicată în Jurnalul Medical de Neuroştiinţe, a arătat că lipsa pentru perioade mai mari de timp a somnului poate creşte cu 25% riscul de pierde celulele cerebrale.

În cadrul studiului, specialiştii de la Şoala de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, SUA, au analizat mai multe tipuri de celule care sunt implicate în menţiunerea în stare alertă a creierului.

Apoi, ei au urmărit ce schimbări apar dacă persoana lucrează în ture de noapte şi nu reuşesc să doarmă timp de 24 de ore.

,,Deşi cea mai mare parte din teste au fost realizate pe cobai, faptul că lipsa somnului poate provoca leziuni ireversibile la nivelul creierului este foarte gravă. Cu atât mai mult cu cât situaţia este similară şi în cazul oamenilor”, a precizat Sigrid Veasey, profesor la Centrul de Somn şi Neurobiologie Circadiană din cadrul Universităţii din Pennsylvania.

Specialiştii susţin că vor continua studiile, mai ales că există posibilitatea să dezvolte un medicament care să protejeze celulele creierului în cazul pierderii somnului.