Soia reduce cu 50% cancerul la plămâni la bărbaţi

1 2 jpg jpeg

Renumitul doctor Taichi Shimazu de la Centrul Naţional de Cercetări Asupra Cancerului din Tokyo a făcut un studiu la care au participat peste 36.000 de bărbaţi şi peste 40.000 de femei. Participanţii aveau vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani şi nu sufereau de cancer la începutul cercetării

Incidenţa cancerului a fost redusă

Cercetătorii au urmărit femeile timp de 11 ani, după ce au analizat mâncarea consumată, dacă fumau, istoria medicală şi alţi factori de risc.

Incidenţa cancerului era redusă: 481 de bărbaţi (aproximativ 1 din 75) şi 178 de femei (aproximativ 1 din 225) au suferit de cancer în cei 11 ani de studiu.

Consumă cât mai des soia!

Dintre cei aproximativ 13.000 de bărbaţi nefumători, s-au înregistrat 22 de cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai redusă cantitate de soia şi doar 13 cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai mare cantitate de soia.

Consumul de soia în rândul bărbaţilor varia foarte mult, explică dr. Shimazu, de la 34 până la 162 de grame pe zi. După ce au eliminat ceilalţi factori de risc, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de cancer la plămâni era înjumătăţit în rândul grupului cu cea mai mare cantitate de soia consumată în comparaţie cu grupul cu cea mai redusă cantitate de soia consumată.

Ce conţine soia

Soia conţine isoflavoni, care acţionează într-un mod similar hormonului estrogen, având calităţi anti-cancer în cazul cancerelor asociate hormonilor, cum sunt cancerele de sân şi de prostată. Cercetătorii au ajuns la această concluzie într-un nou studiu. Celulele din plămân au, de asemenea, proprietăţi care sugerează că ar putea răspunde la isoflavoni.