Soia nu reduce simptomele menopauzei

2 jpg jpeg

Efectul capsulelor din soia în reducerea simptomelor menopauzei este nesemnificativ, au atras atenţia oamenii de ştiinţă americani.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Miami au monitorizat timp de doi ani, 248 de femei aflate la menopauză, pe care le-au împărţit în două grupuri. Cele din primul grup au primit capsule pe bază de soia (200 mg de izoflavone), iar celorlalte li s-au administrat pilule placebo.

La sfârşitul cercetării, nu s-au observat diferenţe semnificative la femeile din ambele grupuri în ceea ce priveşte pierderea de ţesut osos, modificare specifică menopauzei, pusă pe seama scăderii nivelului de estrogen, hormon feminin. De asemenea, femeile din ambele grupuri au fost afectate în egală măsură de bufeuri şi de tulburări de somn, frecvente la menopauză.

Mult timp s-a crezut că estrogenii naturali din soia pot suplimenta scăderea hormonului feminin din perioada menopauzei.

"Sfatul meu este ca femeile să se gândească de două ori înainte de a lua astfel de produse pentru simptomele menopauzei. Noi am descoperit că izoflavonele din capsulele de soia nu au niciun beneficiu în acest sens", a declarat dr. Silvina Levis, coorodonatorul cercetării.