Singur─âtatea poate afecta sistemul imunitar

1 2 jpg jpeg

Recentul studiu a arătat că singurătatea stimulează producţia de proteine care semnalează prezenţa inflamaţiei, asociate cu bolile coronariene, cu diabetul de tip II, cu artrita sau cu afecţiunea Alzheimer.

Cercetarea a fost realizată pe două categorii de populaţie. O parte dintre participanţi erau supraponderali, dar nu aveau probleme de sănătate, iar cel de-al doilea grup era reprezentat de persoane care au supravieţuit cancerului mamar.

Prin intermediul chestionarelor, speciali┼čtii de la Universitatea California au m─âsurat nivelul de singur─âtate resim┼úit de participan┼úii la studiu.

,,┼×i cercet─ârile anterioare au ar─âtat c─â problemele de rela┼úionare cu cei din jur pot afecta starea de s─ân─âtate, fiind asociate inclusiv cu decesul prematur. Cu c├ót reu┼čim s─â afl─âm mai multe despre acest proces ┼či despre efectele lui asupra s─ân─ât─â┼úii, cu at├ót o s─â putem s─â intervenim la timp ├«n cazul acestor pacien┼úi pentru a-i ajuta ÔÇť, a afirmat Lisa Jaremka, doctor la Institutul de Cercet─âri ├«n Medicina Comportamental─â din cadrul Universit─â┼úii de Stat din Ohio, SUA.

Rezultatele studiului au fost prezentate la ├«nt├ólnirea anual─â a ,,Society for Personality and Social PsychologyÔÇŁ din New Orleans.