Singurătatea poate afecta sistemul imunitar

1 2 jpg jpeg

Recentul studiu a arătat că singurătatea stimulează producţia de proteine care semnalează prezenţa inflamaţiei, asociate cu bolile coronariene, cu diabetul de tip II, cu artrita sau cu afecţiunea Alzheimer.

Cercetarea a fost realizată pe două categorii de populaţie. O parte dintre participanţi erau supraponderali, dar nu aveau probleme de sănătate, iar cel de-al doilea grup era reprezentat de persoane care au supravieţuit cancerului mamar.

Prin intermediul chestionarelor, specialiştii de la Universitatea California au măsurat nivelul de singurătate resimţit de participanţii la studiu.

,,Şi cercetările anterioare au arătat că problemele de relaţionare cu cei din jur pot afecta starea de sănătate, fiind asociate inclusiv cu decesul prematur. Cu cât reuşim să aflăm mai multe despre acest proces şi despre efectele lui asupra sănătăţii, cu atât o să putem să intervenim la timp în cazul acestor pacienţi pentru a-i ajuta “, a afirmat Lisa Jaremka, doctor la Institutul de Cercetări în Medicina Comportamentală din cadrul Universităţii de Stat din Ohio, SUA.

Rezultatele studiului au fost prezentate la întâlnirea anuală a ,,Society for Personality and Social Psychology” din New Orleans.