Sindromul Down, depistat printr-un test de sânge

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de metoda clasic─â de screening prenatal, testul const─â ├«n prelevarea s├óngelui matern. Eficacitatea analizei a fost demonstrat─â ├«n clinicile interna┼úionale prin studii efectuate pe un e┼čantion reprezentativ de gravide.

Testul PrenaTest este recomandat gravidelor de peste 35 ani, p─ârin┼úilor care au ├«n antecedente na┼čteri cu fe┼úi afecta┼úi de sindromul Down (trisomia 21), precum ┼či gravidelor la care, prin metode de screening conven┼úionale (markeri biochimici, ecografie), a fost depistat un risc mediu sau crescut de existen┼ú─â a sindromului Down.

Fătul afectat de sindromul Down eliberează o cantitate excesivă de cromozomi 21, 18 sau 13, care sunt reprezentaţi de ADN-ul care circulă liber în sângele matern. Cu ajutorul acestui test se poate identifica excesul de cromozomi cu cea mai mare precizie.

├Än urma unei consilieri ginecologice ┼či dup─â ob┼úinerea consim┼ú─âm├óntului gravidei, se recolteaz─â 20 ml de s├ónge. Dac─â rezultatul este negativ, existen┼úa trisomiei fetale 21, 18 ┼či 13 poate fi exclus─â cu cea mai mare probabilitate. Dac─â este pozitiv, probabilitatea ca f─âtul s─â fie afectat de trisomie este aproape sigur─â. Totu┼či, este nevoie de confirmare prin teste genetice invazive (amniocentez─â).

├Än Rom├ónia, testul se poate face ├«n Bucure┼čti (Spitalul Filantropia) ┼či ├«n centrele specializate din Sf├óntu Gheorghe, T├órgu Mure┼č, Cluj, Deva ┼či Bra┼čov.