Sindromul de oboseală cronică, des întâlnit în sezonul rece

1 2 jpg jpeg

Caracterizat prin st─âri de oboseal─â prelungite (care dureaz─â chiar ┼či mai mult de jum─âtate de an), prin dificult─â┼úi de concentrare, insomnie ┼či st─âri depresive, sindromul de oboseal─â cronic─â se poate manifesta ├«n multe din cazuri asemenea asteniei de toamn─â.

Studiile au ar─âtat c─â lipsa de vitamine ┼či de minerale din organism se num─âr─â printre factorii care pot duce la apari┼úia acestei probleme. Important de ┼čtiut este c─â sindromul afecteaz─â de patru ori mai multe femei dec├ót b─ârba┼úi ┼či apare de obicei la adul┼úii cu v├órste ├«ntre 20 ┼či 50 de ani.

Cu toate acestea, boala poate ap─ârea la orice v├órst─â, chiar ┼či ├«n r├óndul adolescen┼úilor. De asemenea, doar 20% dintre cei care sufer─â de sindromul de oboseal─â cronic─â ajung s─â fie diagnostica┼úi de medic, din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afec┼úiuni precum astenie prelungit─â, depresie ┼či altele.

├Än contextul stilului modern de via┼ú─â, ├«n care tot mai mul┼úi oameni au o alimenta┼úie dezechilibrat─â, s─ârac─â ├«n nutrien┼úi, petrec multe ore la birou ┼či nu practic─â sport, speciali┼čtii trag un semnal de alarm─â pentru luarea unor m─âsuri care s─â reduc─â riscul instal─ârii sindromului de oboseal─â cronic─â.

,,├Än Rom├ónia, prevalen┼úa sindromului de oboseal─â cronic─â este estimat─â la 41.094 persoane (din ├«ntreaga popula┼úie), dac─â extrapol─âm singurele date disponibile interna┼úional, ca reper. ├Än SUA sunt 4 milioane de oameni afecta┼úi de acest sindrom ┼či multe alte cazuri nediagnosticate, iar ├«n Marea Britanie sunt un sfert de milion, ceea ce aduce aceast─â afec┼úiune ├«n aten┼úia tuturor cercet─âtorilor din ├«ntreaga lume, mai ales c─â factorii favorizan┼úi arat─â c─â este o boal─â a omului modernÔÇŁ, a precizat Ionu┼ú B─âcanu, director medical Secom.

Mai ales ├«n aceast─â perioad─â rece, c├ónd organismul e mai vulnerabil, speciali┼čtii recomand─â o diet─â echilibrat─â. Pe l├óng─â corectarea alimenta┼úiei, important─â este adoptarea unui program cu exerci┼úii de relaxare, masaj ┼či activitate fizic─â de cel pu┼úin dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â, pentru ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii somnului.