Simptomele Alzheimerului ar putea fi detectate cu 18 ani înainte

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au efectuat un test de memorie şi de abilităţi de gândire, din trei în trei ani, timp de 18 ani, pe 2.125 de persoane cu vârsta medie de 73 de ani. Toţi participanţii la test au fost americani de origine europeană sau afro-americani şi nici unul nu a fost diagnosticat cu Alzheimer la începutul studiul. Pe parcursul studiului, 23% dintre afro-americani şi 17% dintre cei cu origini europene au dezvoltat Alzheimer. Cei care au înregistrat în primul an al studiului rezultatele cele mai slabe la testele de memorie şi de abilităţi de gândire au prezentat un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta boala.

,,Schimbările în gândire şi memorie care preced simptomele evidente ale bolii Alzheimer încep cu decenii înainte", a declarat autorul studiului Kumar B. Rajan, de la Rush University Medical Center din Chicago. ,,Deşi nu putem detecta în prezent astfel de modificări la indivizii cu risc, am fost capabili să le observăm în cadrul unui grup de indivizi care au dezvoltat în cele din urmă demenţă din cauza bolii Alzheimer", a precizat specialistul.

Cea mai elocventă perioadă a studiului a fost reprezentată de testele de memorie şi gândire realizate în primii şase ani ai cercetării. Fiecare unitate de performanţe scăzute la test (o unitate fiind o scădere standard sub scorul mediu) a fost asociată cu un risc de 85% mai mare de a dezvolta boala.

Rezultatele indică faptul că boala Alzheimer are efect asupra abilităţilor de gândire cu mult înainte decât se credea anterior. Coroziunea mentală declanşată de boală pare, astfel, să se dezvolte cu decenii înainte de diagnosticarea propriu-zisă, iar accentul ar trebui pus pe tratamentul preventiv care să schimbe mai devreme viaţa potenţialilor pacienţi, în special al celor cu un istoric al bolii în familie.

"Eforturile de a preveni cu succes boala solicită o mai bună înţelegere a acestor procese la vârsta mijlocie", a mai spus Rajan.