Şi colesterolul ,,bun” poate afecta sănătatea

1 2 jpg jpeg

În urma mai multor analize, cercetătorii americani au descoperit că şi colesterolul ,,bun” se poate transforma în cel ,,rău”.

Ei susţin că lipoproteinele cu densitate mare – cunoscute ca fiind colesterolul ,,bun” – îşi pot pierde din proprietăţilor lor benefice şi pot să se depună la nivelul arterelor.

După ce au descoperit o metodă prin care să identifice procesul de transformare al colesterolului ,,bun”, specialiştii au făcut mai multe teste de sânge celor 627 de participanţi.

Astfel, rezultatele obţinute au arătat că proteina apoA1din colesterolul ,,bun” este cea care favorizează transformarea acestuia.

,,Dacă proteina apoA1 se găseşte în cantitate mare în fluxul sangvin al persoanei, atunci ea nu mai aduce beneficii sănătăţii cardiace, ci poate contribui la dezvoltarea afecţiunilor coronariene. Acum că ştim care este proteina care poate reduce din beneficiile colesterolului ,,bun” putem face mai multe teste clinice pentru a putea preveni bolile cardiovasculare”, a precizat Stanley Hazen, medic la Institutul Clinic de Cardiologie Vasculară din Cleveland, SUA.