Sforăitul poate cauza probleme de comportament

1 2 jpg jpeg

Deşi cei mici sforăie atunci când dorm pe spate, fie sunt răciţi, cercetătorii spun că numărul copiilor care suferă de apnee obstructivă în somn este în creştere.

Netrată, această afecţiune poate duce la apariţia altor probleme, precum cele de creştere, tulburări ale performanţei şcolare sau de comportament şi chiar dificultăţi de concentrare.

Din cauza sforăitului, copilul se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii, dimineaţa este morocănos, poate avea dureri de cap şi poate refuza să mănânce.

,,Unii părinţi vin mult prea târziu pentru a fi diagnosticată boala şi pentru a o trata. Ei trebuie să conştientizeze că amânarea acestei probleme, anume sforăitul, poate cauza dificultăţi copilului când acesta va deveni elev”, a precizat Warren Lenney, profesor la Universitatea ,,Keele” din Marea Britanie.

Cercetarea a fost realizată pe 11.000 de copii din Anglia, care erau hiperactivi şi prezentau simptomele apneei. După ce le-au monitorizat somnul pentru o perioadă mai lungă de timp, oamenii de ştiinţă au descoperit că respiraţia la o mare parte dintre copii se întrerupea pentru puţin timp de câteva ori pe noapte.

,,În astfel de situaţii, părinţii nu trebuie să amâne vizita la medic”, a mai adăugat profesorul Lenney.