Sentimentele negative fac rău creierului

1 2 jpg jpeg

Studiul, citat de Agerpres, s-a efectuat pe un eşantion de circa 3.000 de bărbaţi şi femei, care aveau la începutul cercetării în medie 25 de ani. Chestionarul iniţial a pus în evidenţă o serie de trăsături de personalitate, care au fost ulterior reevaluate periodic.

După un sfert de secol, persoanele respective au fost supuse la teste pentru determinarea capacităţilor lor cognitive, îndeosebi memoria şi gândirea.

S-a constatat că trăirile şi sentimentele negative la tânărul adult afectează semnificativ performanţele cognitive ale adultului de vârstă mijlocie, independent de factori precum parcursul profesional, depresia sau evenimentele nefaste ale existenţei. Ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie şi de încredere în ceilalţi dăunează relaţiilor personale şi sociale, cu un impact pe termen lung asupra facultăţilor cerebrale.

Dificultatea de a gestiona stresul constituie un alt element semnificativ, la fel ca problemele de autocontrol şi de adaptare. Cercetătorii apreciază că „acest lucru sugerează că intervenţii menite să promoveze interacţiunile sociale pozitive la adolescenţi şi adulţii tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitivă la o vârstă mai înaintată“.

Pentru a alunga din stările de anxietate, o persoană poate să apeleze la yoga sau la meditaţie. Şi exerciţiile fizice sunt de ajutor. Alergarea este, de asemenea, o soluţie.

Totodată, când te simţi stresat, nu este nimic mai plăcut decât să faci o activitate care îţiplace. Poate fi vorba despre cititul unei cărţi, despre dans sau poţi să asculţi melodia preferată.