Semin┼úele de susan ┼či puterea lor curativ─â. 9 boli pe care le vindec─â

1 2 jpg jpeg

Aceste semin┼úe pl─âcute la gust con┼úin mai multe proteine dec├ót carnea. Datorit─â acestor propriet─â┼úi nutritive, susanul este cosiderat un medicament natural, ocup├ónd un loc de frunte ├«n cele mai eficiente tratamente naturiste. Istoria susanului ca medicament ├«ncepe cu 3600 de ani ├«n urm─â, ├«n timpurile Egiptului antic, listat ├«n papirusurile vremii ca un medicament favorit. De asemenea, femeile din str─âvechiul Babilon foloseau un amestec de miere ┼či semin┼úe de susan (halva) pentru a prelungi tinere┼úea ┼či frumuse┼úea, iar solda┼úii romani m├óncau amestecul pentru for┼ú─â ┼či energie. Susanul este o plant─â din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare alb─â, cu nuan┼úe de albastru ce se cultiv─â ├«n India, Birmania ┼či China, ├«n Grecia ┼či sudul Italiei. Compozi┼úia acestor semin┼úe cu importan┼ú─â terapeutic─â este de 5% ap─â, 50% gr─âsimi, 25% carbohidra┼úi ┼či restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente ├«n semin┼úele de susan enumer─âm: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru ┼či magneziu ┼či vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6),vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru ┼či triptofan. Semin┼úele de susan con┼úin acid oleic ┼či acid linoleic (omega 3), doi compu┼či cu propriet─â┼úi de protec┼úie a inimii ┼či a sistemului cardiovascular.

Semin┼úele de susan ac┼úioneaz─â benefic ├«n prevenirea ┼či tratarea multor afec┼úiuni, printre care:

1. Semintele de susan sunt eficiente in bolile de inim─â

Datorit─â con┼úinutului ridicat de gr─âsimi mononesaturate, semin┼úele de susan scad nivelul de colesterol r─âu LDL ┼či ├«┼úi cura┼ú─â vasele de s├ónge de sedimentele grase. Astfel, inima ta va fi protejat─â de boli precum ateroscleroza, iar circula┼úia s├óngelui va fi ├«mbunat─â┼úit─â. Semin┼úele de susan regleaz─â tensiunea arterial─â, care la r├óndul ei poate provoca diverse boli cardiovasculare complicate.

2. Semintele de susan previn cancerul

Studiile arat─â ca semin┼úele de susan con┼úin antioxidan┼úi puternici, care ├«┼úi p─âstreaz─â pielea t├ónar─â ┼či frumoas─â, dar ├«n acela┼či timp pot preveni anumite tipuri de cancer. Ingredientele minune din semin┼úele de susan sunt lignanii, compu┼či care au proprietatea de a sc─âdea riscul de cancer la s├ón sau cancer de colon.