Sedentarismul, mai periculos decât obezitatea

Cum ne putem îmbunătăţi postura? jpeg

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporală excesivă. Experţii au ajuns la concluzia că un program de exerciţii simple, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, în fiecare zi, ar aduce beneficii importante, potrivit bbc.com, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exerciţii au o stare de sănătate mai bună decât cele care nu urmează niciun fel de programe de exerciţii fizice.

Studiul, publicat ├«n revista American Journal of Clinical Nutrition, a ├«ncercat s─â prezinte pericolele relative ale sedentarismului ┼či obezit─â┼úii.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au urm─ârit 334.161 de europeni pe o perioad─â de 12 ani, evalu├ónd nivelul de exerci┼úii fizice urmate, circumferin┼úa taliei ┼či ├«nregistr├ónd fiecare deces.

,,Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit ├«n r├óndul subiec┼úilor cataloga┼úi drept inactivi, at├ót ├«n randul participan┼úilor cu o greutate normal─â, c├ót ┼či ├«n r├óndul celor supraponderali ┼či a celor obezi", a spus profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercet─âtorii implica┼úi ├«n studiu.

Ekelund a spus că eliminarea sedentarismului în Europa ar duce la o scădere cu 7,5% a ratei mortalităţii, adică 676.000 de decese pe an, în timp ce eliminarea obezităţii ar scădea rata deceselor cu doar 3,6%.

ÔÇ×Dar nu cred c─â se pune problema ├«n a alege doar una dintre probleme. Trebuie s─â facem eforturi pentru a reduce ┼či inciden┼úa obezit─â┼úii, dar cred c─â activitatea fizic─â trebuie recunoscut─â ca fiind o strategie foarte important─â privind s─ân─âtatea public─â", a declarat Ekelund.

Cercetătorul susţine că este suficient ca oamenii să facă exerciţii de tipul mers vioi pentru a influenţa pozitiv starea de sănătate.