Sedentarismul, asociat cu riscul apariţiei unei dizabilităţi

1 2 jpg jpeg

Mai mult, speciali┼čtii sus┼úin c─â lipsa de activitate fizic─â, indiferent de forma sau de intensitatea ei, poate cre┼čte cu 50% riscul de apari┼úie a unei dizabilit─â┼úi.

La cercetarea, publicat─â pe 19 februarie ├«n ,,Journal of Physical Activity & HealthÔÇŁ, au participat mai mult de 2.000 de persoane, cu v├órsta de peste 60 de ani.

Ini┼úial, cercet─âtorii le-au evaluat obiceiurile zilnice legate de mi┼čcare, dar ┼či c├ót de intense erau activit─â┼úile fizice ├«n perioada 2002ÔÇô2005.

├Än medie, participan┼úii obi┼čnuiau s─â fie sedentari ├«n timpul zilei (femeile de 65 de ani erau sedentare 13 ore pe zi, ├«n timp ce b─ârba┼úii doar 12 ore).

,,Comportamentul sedentar se poate ad─âuga ┼či celorlal┼úi factori de risc c├ónd vine vorba de probleme cronice de s─ân─âtate. Cu c├ót obi┼čnuiesc s─â fac─â mai pu┼úin─â mi┼čcare, oric├ót este ea de mic─â, cu at├ót cre┼čte la v├órsta a treia riscul de apari┼úie a unei dizabilit─â┼úi. Iar acest lucru poate duce ├«n timp la apari┼úia unui grad de dependen┼ú─â fa┼ú─â de ceilal┼úi membrii din famileiÔÇŁ, a afirmat Dorothy Dunlop, profesor de medicin─â la Universitatea Northwestern, SUA.