Secretul longevităţii actorului Radu Beligan

1 2 jpg jpeg

A dat viaţă multor personaje de teatru şi film. Roluri ca Rică Venturiano în „O noapte furtunoasă“ de I.L Caragiale, profesorul în „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, Spirache în „Titanic Vals“ de Tudor Muşatescu sau mai recentul Ianke, din „Take, Ianke şi Cadâr“ de Victor Ioan Popa, sunt o parte mică din lunga listă. Încă din anul 2004 piesa de teatru „Egoistul”, pe care a şi regizat-o, a avut mare priză la public.

În jurul vârstei de 95 de ani, după una dintre reprezentaţiile spectacolului său „Egoistul”, susţinută la Teatrul Naţional din Bucureşti, a primit din partea Guinness World Records un certificat care atesta că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Care este secretul atingerii unei vârste înaintate pe scenă?

„Activitatea susţinută“, declara chiar maestrul într-un interviu. Cu acea ocazie a atras atenţia că oamenii încep să moară, încet, atunci când încetează să mai fie activi.

În privinţa logevităţii pe scenă, mărturisea că iubirea este ceea ce-l menţine în formă. „Să iubeşti ce doreşti, dar să iubeşti cu adevărat”, spunea adăugând că „dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie”.