Sarea în exces favorizează riscul de boli autoimune

1 2 jpg jpeg

Excesul de sare favorizează creşterea nivelului unor celule care au legătură cu bolile autoimune, se arată în cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Harvard în colaborare cu cei de la Institutul Broad din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts.

Ssarea nu este o cauză în sine a bolilor autoimune, însă creşte riscul de apariţia a acestora la persoanele cu predispoziţie genetică.

„De vină nu sunt genele şi nici factorii de mediu, ci interacţiunea dintre acestea”, a declarat dr. David Hafler, profesor de imunobiologie la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, SUA.

Sarea a fost adăugată pe lista factorilor de risc pentru apariţia bolilor autoimune, pe care se mai află şi fumatul şi lipsa vitaminei D.

În cadrul cercetării, s-a observat că la persoanele care consumă produse fast-food mai mult de o dată pe săptămână a crescut nivelul celulelor inflamatorii, pe care sistemul imunitar le produce pentru a contracara acţiunea agenţilor patogeni. Însă, în cazul bolilor autoimune, aceste celule reacţionează împotriva ţesuturilor sănătoase.

Excesul de sare este definit ca un consum ce depăşeşte 6 grame zilnic.