Sarcina după 30 de ani oferă protecţie contra cancerului

1 2 jpg jpeg

Sarcina târzie are unele riscuri, dar şi avantaje, dacă ar fi să luăm în considerare o cercetare recentă a oamenilor de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină Keck din cadrul Universităţii California de Sud.

Potrivit cercetării, femeile care nasc după 40 de ani au un risc cu 44% mai mic de a face cancer endometrial în comparaţie cu femeile a căror ultimă naştere s-a produs la 25 de ani sau mai devreme de această vârstă.

Pentru femeile a căror ultimă naştere a avut loc în intervalul 35-39 de ani, probabilitatea de apariţie a cancerului a scăzut cu 32%, iar cele care au devenit mame între 30 şi 34 de ani sunt cu 17% mai ferite de această boală.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat datele provenite de la 17 studii, la care au participat 8.671 de femei cu cancer endometrial şi 16.562 fără această afecţiune.

Specialiştii au observat că efectul protector al sarcinii târzii contra cancerului endometrial durează mai mulţi ani. Specialiştii cred că hormonii de sarcină conferă protecţie contra bolii.