Salamul şi cârnaţii cresc riscul de deces timpuriu

1 2 jpg jpeg

Rezultatele unui studiu recent au arătat că persoanele care consumă periodic astfel de produse procesate au un risc cu 44 % mai ridicat de deces timpuriu.

Cercetarea, publicată luna aceasta în Jurnalul Medical ,,BMC Medicine”, a fost realizată pe 450.000 de femei şi bărbaţi.

La începutul studiului nici unul dintre participanţi nu suferea de cancer sau de probleme cardiace. După ce le-au analizat obiceiurile alimentare, specialiştii au observat că participanţii care consumau semipreparate au început să fie diagnosticaţi cu diverse probleme de sănătate.

,,Produsele procesate, precum cârnaţii, crenvurştii şi salamurile, sunt bogate în grăsimi saturate care duc treptat la apariţia bolii coronariene şi a altor afecţiuni cardiovasculare. Mortalitatea este mai crescută în rândul celor care consumă 40 de grame de semipreparate pe zi, spre deosebire de cei care mănâncă doar 10 sau 20 de grame. Deoarece carnea conţine vitamine şi minerale de care organismul are nevoie nu trebuie să oprim consumul, ci să-l limităm la 300-500 grame pe săptămână”, a afirmat Sabine Rohrmann, directorul Departamentului Oncologic şi Epidemiologic de la Universitatea din Zurich din Germania.