S-a lansat testul care arată eficienţa tratamentului oncologic

1 2 jpg jpeg

Testul este un produs german, conceput să le redea pacienţilor de cancer controlul asupra evoluţiei stării lor de sănătate. Acest test, numit Maintrac, monitorizează celulele tumorale din sânge (celule eliberate de tumori) şi în funcţie de evoluţia lor poate indica succesul sau eşecul terapiei.

Astfel, Maintrac îi permite bolnavului să nu aştepte la nesfârşit testând tratamente care poate nu i se potrivesc, să irosească timp atât de preţios şi să-şi piardă puterile luptând cu efecte adverse care puteau fi evitate. Îi oferă din start posibilitatea unui tratament personalizat şi eficient. Testul îi poate spune oricând dacă schema de chimioterapie în care a intrat sau în care este programat să intre este sau nu cea potrivită pentru el. E simplu: dacă pe parcursul chimioterapiei, testul Maintrac arată un număr în scădere al celulelor tumorale, atunci tratamentul funcţionează. Dacă celulele cresc, atunci ar trebui schimbat ceva în terapie.

„Dar testul Maintrac face mai mult decât să spună că medicamentele pe care le primim sunt cele potrivite sau nu – prin utilizarea unor doze standard de medicamente în laborator, specialiştii pot spune cu ce trebuie înlocuită medicaţia actuală dacă nu vine cu rezultatele sperate. Pot fi testate 6 citostatice sau o combinaţie a lor, ca să ne dăm seama care funcţionează cel mai bine. Iar după terminarea tratamentului, tot Maintrac este cel care poate indica riscul de recidivă înainte ca aceasta să se transforme în metastaze văzute de medici la computerul tomograf sau la radiografie”, explică doctor Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma.

Testul Maintrac monitorizează numărul celulelor tumorale şi dacă pacientul este sub alt tratament - cel naturist, de pildă.