S-a lansat serviciul de consiliere telefonic─â ┼či online dedicat copiilor cu p─ârin┼úi pleca┼úi ├«n str─âin─âtate

1 2 jpg jpeg

Simultan, Salva┼úi Copiii Rom├ónia lanseaz─â ┼či o campanie de informare destinat─â p─ârin┼úilor, cu privire la obliga┼úiile care le revin atunci c├ónd p─âr─âsesc ┼úara, ├«n vederea desemn─ârii unui reprezentant legal al copilului, dar ┼či cu privire la riscurile pe care le implic─â pentru copii plecarea p─ârin┼úilor la munc─â ├«n str─âin─âtate. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate p─ârin┼úilor ┼či persoanelor ├«n grija c─ârora au r─âmas copiii, speciali┼čtilor din domeniu, dar ┼či copiilor, precum ┼či o sec┼úiune prin care se pot adresa ├«ntreb─âri speciali┼čtilor Salva┼úi Copiii, care vor oferi ├«n timp util r─âspunsuri pe e-mail. Peste 80.000 de copii au p─ârin┼úii pleca┼úi ├«n str─âin─âtate Conform statisticilor oficiale, peste 80.000 de copii din Rom├ónia au unul sau ambii p─ârin┼úi pleca┼úi la munc─â ├«n str─âin─âtate. Cu toate acestea, num─ârul real este unul mult mai mare, estim─ârile indic├ónd ├«ntre 170.000 ┼či 350.000 de copii afla┼úi ├«n aceast─â situa┼úie. Lipsi┼úi de afec┼úiunea ┼či ├«ndrumarea p─ârin┼úilor, copiii r─âma┼či acas─â se confrunt─â cu dificult─â┼úi de ordin emo┼úional, social ┼či educa┼úional. ├Än plus, lipsa p─ârin┼úilor sau a unui reprezentant legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de s─ân─âtate, educa┼úie ┼či beneficii sociale. ├Än cele mai multe situa┼úii, persoanele ├«n grija c─ârora r─âm├ón copiii nu reu┼česc s─â r─âspund─â nevoilor specifice ale acestora pe perioada lipsei p─ârin┼úilor ┼či s─â realizeze diferite demersuri administrative necesare pentru copii. ├Än ceea ce ├«i prive┼čte pe p─ârin┼úii care inten┼úioneaz─â s─â plece la munc─â ├«n str─âin─âtate sau care muncesc deja peste hotare, ace┼čtia au ├«n general un nivel redus de con┼čtientizare cu privire la efectele negative ale migra┼úiei lor asupra copiilor, precum ┼či obliga┼úiile legale care le revin la plecarea din ┼úar─â. Copiii pot discuta cu un psiholog ├Än cadrul acestui proiect, copii afecta┼úi de migra┼úia economic─â a p─ârin┼úilor, p─ârin┼úii acestora ┼či persoanele ├«n grija c─ârora au r─âmas copiii beneficiaz─â de servicii de suport educa┼úional, psihologic ┼či social, prin 16 programe locale din ora┼čele Bucure┼čti, Pite┼čti, Bra┼čov, Craiova, Mangalia, T├«rgovi┼čte, Petrila, Lupeni, Re┼či┼úa, Ia┼či, Piatra Neam┼ú, Suceava, Negre┼čti, Timi┼čoara, T├órgu Mure┼č. Linia telefonic─â Help Line 0800.070.040 se poate apela gratuit pe teritoriul Rom├óniei, din orice re┼úea de telefonie fix─â sau mobil─â. ├Än timpul de func┼úionare al acesteia, 9:30-17:30, de luni p├ón─â vineri, un psiholog ┼či un consilier juridic vor oferi consiliere pe teme psiho-sociale ┼či juridice persoanelor interesate. ├Än realitate, num─ârul copiilor afla┼úi ├«n aceast─â situa┼úie este mult mai mare dec├ót cel ├«nregistrat ├«n eviden┼úele serviciilor publice de asisten┼ú─â social─â.

Datele culese de Salva┼úi Copiii de la Inspectoratele ┼×colare Jude┼úene, ├«n perioada septembrie-octombrie 2015, relev─â un num─âr de 119.200 de copii cu p─ârin┼úii pleca┼úi la munc─â ├«n str─âin─âtate (dintre care 35.815 lipsi┼úi total de grij─â p─ârinteasc─â) ├«n 23 de jude┼úe.

La finalul anului 2014, statisticile de la nivelul protecţiei copilului raportau 45.452 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate în respectivele judeţe, dintre care numai 18.056 de copii cu ambii părinţi sau părintele unic susţinător de familie plecat.