S-a lansat serviciul de consiliere telefonică şi online dedicat copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Simultan, Salvaţi Copiii România lansează şi o campanie de informare destinată părinţilor, cu privire la obligaţiile care le revin atunci când părăsesc ţara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, dar şi cu privire la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu, dar şi copiilor, precum şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor Salvaţi Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri pe e-mail. Peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi în străinătate Conform statisticilor oficiale, peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cu toate acestea, numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000 şi 350.000 de copii aflaţi în această situaţie. Lipsiţi de afecţiunea şi îndrumarea părinţilor, copiii rămaşi acasă se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional. În plus, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale. În cele mai multe situaţii, persoanele în grija cărora rămân copiii nu reuşesc să răspundă nevoilor specifice ale acestora pe perioada lipsei părinţilor şi să realizeze diferite demersuri administrative necesare pentru copii. În ceea ce îi priveşte pe părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate sau care muncesc deja peste hotare, aceştia au în general un nivel redus de conştientizare cu privire la efectele negative ale migraţiei lor asupra copiilor, precum şi obligaţiile legale care le revin la plecarea din ţară. Copiii pot discuta cu un psiholog În cadrul acestui proiect, copii afectaţi de migraţia economică a părinţilor, părinţii acestora şi persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educaţional, psihologic şi social, prin 16 programe locale din oraşele Bucureşti, Piteşti, Braşov, Craiova, Mangalia, Tîrgovişte, Petrila, Lupeni, Reşiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Suceava, Negreşti, Timişoara, Târgu Mureş. Linia telefonică Help Line 0800.070.040 se poate apela gratuit pe teritoriul României, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. În timpul de funcţionare al acesteia, 9:30-17:30, de luni până vineri, un psiholog şi un consilier juridic vor oferi consiliere pe teme psiho-sociale şi juridice persoanelor interesate. În realitate, numărul copiilor aflaţi în această situaţie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială.
Datele culese de Salvaţi Copiii de la Inspectoratele Şcolare Judeţene, în perioada septembrie-octombrie 2015, relevă un număr de 119.200 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate (dintre care 35.815 lipsiţi total de grijă părintească) în 23 de judeţe.
La finalul anului 2014, statisticile de la nivelul protecţiei copilului raportau 45.452 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate în respectivele judeţe, dintre care numai 18.056 de copii cu ambii părinţi sau părintele unic susţinător de familie plecat.