S-a descoperit cu ce frecvenţă se transmite HIV

1 2 jpg jpeg

Cercetarea realizat─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani de la Universitatea din Washington, Seattle, a ar─âtat c─â transmiterea HIV depinde de ├«nc─ârc─âtura viral─â din s├óngele persoanei infectate.

De fapt, concentraţia virală este factorul determinant care determină probabilitatea ca virusul să fie transmis de la o persoană la alta, subliniază cercetarea.

Astfel, pentru o cre┼čtere cu zece procente a ├«nc─ârc─âturii virale, riscul de transmitere ├«n timpul unui singur contact sexual cre┼čte cu o treime.

Persoanele recent infectate prezintă o concentraţie mai mare a virusului, iar probabilitatea de a transmite infecţia partenerului este de 1/10.

În cazul în care persoana bolnavă urmează tratament antiretroviral, riscul de transmitere scade cu 96%. De asemenea, folosirea prezervativului reduce riscul de transmitere a HIV cu 78%, iar circumcizia scade pericolul infectării cu 47%.

├Än cadrul prezentei cercet─âri, la care au participat 3.297 de cupluri (├«n care un partener era seropozitiv ┼či unul seronegativ), ├«n medie, riscul de transmitere a virusului a fost de 1/900.