S-a depistat o nouă cauză a inflamaţiilor

1 2 jpg jpeg

Grâul era etichetat până acum ca un aliment nesănătos pentru cei care au intoleranţă la gluten sau boală celiacă, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Germania avertizează că este şi o sursă de inflamaţii.

Grâul poate agrava anumite boli

Proteinele din grâu, chiar dacă se găsesc într-o cantitate mică, pot cauza inflamaţii în diverse zone ale corpului: stomac, rinichi, splină, creier, noduli limfatici.

Mai mult decât atât, dacă suferi de ficat gras, lupus, astm, scleroză multiplă, acest tip de proteine pe care-l conţine grâul poate agrava simptomele sau poate creşte frecvenţa crizelor.

Proteinele din grâu sunt pesticide naturale

Cercetătorii germani au depistat că proteinele din grâu aparţin unei noi familii de proteine care acţionează precum nişte pesticide naturale, dar care în corpul uman duc la apariţia inflamaţiilor. Aceste proteine sunt numite inhibitori ai amilazei şi tripsinei, enzime produse de pancreas care descompun proteinele şi transformă amidonul în glucoză. Grâul conţine doar 4% proteine de acest fel, însă provoacă o reacţie puternică a sistemului imunitar care, la rândul lui, declanşează inflamaţii în diverse ţesuturi.

„Sperăm ca această cercetare să conducă la recomandarea unei diete lipsite de proteine care inhibă amilazele şi tripsina. O astfel de dietă ar putea trata o varietate de tulburări imunologice grave“, a afirmat Prof. Schuppan, coordonatorul echipei de cercetători care a prezentat rezultatele studiului.