S-a aprobat coplata. Află cât vom plăti din aprilie pentru spitalizare!

1 2 jpg jpeg

Din luna aprilie, vom plăti o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru serviciile de spitalizare. Suma se va plăti o singură dată, la externare, indiferent de perioada spitalizării, informează Mediafax. Excepţie de la această plată o reprezintă serviciile acordate în regim de urgenţă.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, acest document fiind aprobat în şedinţa de miercuri din Guvern.

De asemenea, medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii, iar ambulatoriul de specialitate va primi cu 50% mai mult.

Introducerea coplăţii s-a stabilit în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar pentru început, taxa se va aplica numai în spitale.

Într-un interviu acordat Adevărul în luna februarie, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara că introducerea taxei modice îi va responsabiliza pe pacienţi.