Ro┼čiile pot ajuta la prevenirea cancerului de prostat─â

2 jpg jpeg

Licopenul este un antioxidant foarte puternic, iar cercetările anterioare au arătat că o dietă bogată în tomate poate reduce riscul apariţiei mai multor forme de cancer, precum cel de plămâni, prostată sau stomac.

Studiul a fost realizat pe 105 persoane cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 50 ┼či 80 de ani. Jum─âtate dintre ace┼čtia au primit zilnic dou─â capsule ce con┼úineau 30 de mg de licopen, ├«n timp ce ceilal┼úi participan┼úi au primit capsule placebo, ce con┼úineau ulei de soia.

Cercet─âtorii au vrut s─â vad─â dac─â nivelul licopenului din s├ónge sau cel din ┼úesutul prostatei poate cre┼čte, astfel reduc├óndu-se markeri de stres oxidativ. Dup─â ce au primit timp de trei s─âpt─âm├óni acest tratament, participan┼úii au efectuat biopsii pentru a putea fi diagnostica┼úi.

B─ârba┼úii care sufereau de cancer de prostat─â ┼či care au primit capsule cu licopen au prezentat o ameliorare semnificativ─â a st─ârii lor.

,,Noi nu putem stabili un tratament pentru cancerul de prostat─â, ├«ns─â ├«ncerc─âm s─â g─âsim modalit─â┼úi de prevenire a acestuia. Sper─âm ca licopenul s─â ajute din acest punct de vedereÔÇŁ, a precizat Richard van Breemen, profesor de Chimie Medical─â la Universitatea din Illinois, SUA.