Roşiile ar putea preveni cancerul renal la femei

1 2 jpg jpeg

,,Am fost surprinşi să observăm efectul protector al licopenului, în condiţiile în care studiile anterioare nu au detectat o astfel de relaţie'', a declarat unul dintre cercetărori.

Astfel, echipa de cercetare a analizat posibila legătură dintre riscul de cancer renal şi licopen, alături de alţi micronutrienţi, cum ar fi vitamina C şi E.

În timpul studiului, 383 de femei au fost diagnosticate cu cancer renal, iar rezultatele au arătat că doar licopenul poate reduce riscul îmbolnăvirii cu cancer renal. Aşadar, pacienţii care au consumat cea mai mare cantitate de licopen aveau un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi comparativ cu cei 45% dintre pacienţii care aveau o cantitate mai mică de licopen în organism.

Cancerul renal este un tip de cancer frecvent întâlnit, fără simptome evidente în primele stadii ale bolii, de cele mai multe ori fiind descoperit în fazele terminale. Printre simptomele acestui tip de cancer se numără prezenţa sângelui în urină, durerile de spate şi o stare generală proastă.

Potrivit cercetătorilor, procesul de stres oxidativ provoacă apariţia mai multor boli, inclusiv a cancerului renal, astfel că o alimentaţie bogată în antioxidanţi poate avea efecte benefice în prevenire.

Printre alimentele bogate în licopen se numără roşiile (şi orice produs realizat din roşii), pepenele roşu, grepfrutul roşu, papaya, caise sau guava.