România, ţara cu cei mai puţini obezi

1 2 jpg jpeg

În medie, circa o persoană cu vârsta de peste 18 ani din şase (15,9%) este considerată obeză în Uniunea Europeană şi mai mult de jumătate (51,6%) este supraponderală, notează Biroul European de Statistică, citat de Agerpres, care subliniază că aceste procente cresc odată cu vârsta şi scad în funcţie de nivelul de educaţie.

Ce ţară are cei mai mulţi supraponderali Insula din Marea Mediterană se prezintă ca fiind ţara cea mai afectată, cu 28,1% bărbaţi obezi şi 23,9% femei obeze. Este urmată de Letonia şi Ungaria, în timp ce Marea Britanie se clasează pe locul cinci. Franţa se plasează mai bine, cu o medie 15,3% de persoane obeze, bărbaţi şi femei. România încheie clasamentul cu doar 9,4% de persoane obeze (9,1% bărbaţi şi 9,7% femei). Italia şi Olanda completează podiumul "elevilor buni" ai Europei. Biroul European de Statistică subliniază şi corelaţia clară cu nivelul de educaţie: în timp ce obezitatea afectează o persoană din cinci (19,9%) în rândul celor cu un nivel slab de educaţie (şcoala generală), procentul scade la 16% la cei cu o educaţie medie (liceu) şi la 11,5% la cei cu un nivel înalt de educaţie (studii superioare).

Statisticile Eurostat sunt realizate pe baza unei anchete europene privind sănătatea cu ajutorul unor interviuri efectuate între 2013 şi 2015. Acestea nu includ şi Irlanda, pentru care datele "nu au fost disponibile".

Sunt considerate obeze persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) depăşeşte 30. IMC este un instrument de evaluare a greutăţii raportată la înălţime. Un IMC crescut reprezintă un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata şi circumferinţa abdominală.

La nivel mondial, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2014, 39% dintre adulţi erau supraponderali, dintre care 13% erau obezi. Excesul ponderal generează numeroase complicaţii: diabet zaharat, afecţiuni cardiace şi cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee şi tulburări locomotorii.