România, ţara cu cei mai puţini obezi

1 2 jpg jpeg

├Än medie, circa o persoan─â cu v├órsta de peste 18 ani din ┼čase (15,9%) este considerat─â obez─â ├«n Uniunea European─â ┼či mai mult de jum─âtate (51,6%) este supraponderal─â, noteaz─â Biroul European de Statistic─â, citat de Agerpres, care subliniaz─â c─â aceste procente cresc odat─â cu v├órsta ┼či scad ├«n func┼úie de nivelul de educa┼úie.

Ce ┼úar─â are cei mai mul┼úi supraponderali Insula din Marea Mediteran─â se prezint─â ca fiind ┼úara cea mai afectat─â, cu 28,1% b─ârba┼úi obezi ┼či 23,9% femei obeze. Este urmat─â de Letonia ┼či Ungaria, ├«n timp ce Marea Britanie se claseaz─â pe locul cinci. Fran┼úa se plaseaz─â mai bine, cu o medie 15,3% de persoane obeze, b─ârba┼úi ┼či femei. Rom├ónia ├«ncheie clasamentul cu doar 9,4% de persoane obeze (9,1% b─ârba┼úi ┼či 9,7% femei). Italia ┼či Olanda completeaz─â podiumul "elevilor buni" ai Europei. Biroul European de Statistic─â subliniaz─â ┼či corela┼úia clar─â cu nivelul de educa┼úie: ├«n timp ce obezitatea afecteaz─â o persoan─â din cinci (19,9%) ├«n r├óndul celor cu un nivel slab de educa┼úie (┼čcoala general─â), procentul scade la 16% la cei cu o educa┼úie medie (liceu) ┼či la 11,5% la cei cu un nivel ├«nalt de educa┼úie (studii superioare).

Statisticile Eurostat sunt realizate pe baza unei anchete europene privind s─ân─âtatea cu ajutorul unor interviuri efectuate ├«ntre 2013 ┼či 2015. Acestea nu includ ┼či Irlanda, pentru care datele "nu au fost disponibile".

Sunt considerate obeze persoanele al c─âror indice de mas─â corporal─â (IMC) dep─â┼če┼čte 30. IMC este un instrument de evaluare a greut─â┼úii raportat─â la ├«n─âl┼úime. Un IMC crescut reprezint─â un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata ┼či circumferin┼úa abdominal─â.

La nivel mondial, num─ârul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980, potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii. ├Än 2014, 39% dintre adul┼úi erau supraponderali, dintre care 13% erau obezi. Excesul ponderal genereaz─â numeroase complica┼úii: diabet zaharat, afec┼úiuni cardiace ┼či cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee ┼či tulbur─âri locomotorii.