Risc triplu de atac cerebral, după 10 ani de diabet

1 2 jpg jpeg

Riscul de a suferi un accident vascular (AVC) este de două până la patru ori mai mare în cazul persoanelor diabetice, decât a celor care nu au această afecţiune.

,,Acest studiu întăreşte ideea că durata bolii este un factor important când vine vorba şi de alte afecţiuni pe lângă diabet. În timp, starea arterelor persoanelor diagnosticate cu diabet se deteriorează, existând riscul apariţiei blocajelor. Astfel, riscul de accident vascular este mult mai mare”, a precizat Ken Uchino, medic neurolog, specializat în AVC, la Clinica din Cleveland, Ohio, SUA.

La studiu, care a durat nouă ani, au participat aproximativ 3.300 de bărbaţi în vârstă, care locuiau în New York. Aproape 22% dintre participanţi sufereau de diabet la începutul studiului, iar alţi 10% au fost diagnosticaţi pe parcurs.

Pe perioada cercetării, 244 dintre participanţi au suferit AVC. Specialiştii în domeniu sfătuiesc persoanele diagnosticate cu diabet să meargă periodic la controale medicale, pentru a preveni apariţia altor afecţiuni cardiace din timp.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul American de Cardiologie ,,Accidentul vascular cerebral”.