Risc crescut de astm pentru copiii fum─âtorilor

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Copiii cu astm ┼či cu p─ârin┼úi fum─âtori au crize astmatice mai frecvente ┼či mai severe: riscul de a suferi o criz─â care s─â necesite intuba┼úie este de 22 de ori mai mare. Adul┼úii fum─âtori fac crize astmatice mai frecvente ┼či mai severe. Mortalitatea intraspitaliceasc─â a fost de 31% pentru astmaticii fum─âtori care au necesitat ventila┼úie mecanic─â", a afirmat medicul pneumolog, citat de Agerpres.

El a precizat că fumătorii a peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

ÔÇ×Fumatul este considerat factor de risc de deces ├«n ┼čase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. ├Än Europa se ├«nregistreaz─â anual 650.000 decese cauzate de fumat. (...) Comparativ cu nefum─âtorul, fum─âtorul are un risc de 23 ori mai mare la b─ârbat de a dezvolta cancer pulmonar ┼či de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructiv─â cronic─â este de 12-13 ori mai mare. ├Än ┼ú─ârile dezvoltate ├«ntre 1/5 ┼či 1/3 dintre adul┼úii astmatici sunt fum─âtori", a spus profesorul doctor.

Potrivit acestuia, cei care au fumat cel pu┼úin trei ani au avut un risc crescut de a face astm bron┼čic de doi ori mai mare.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a spus c─â 1.850 de persoane adulte din Rom├ónia au murit ├«n anul 2013 din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv. ÔÇ×Aproape 13.000 de rom├óni au murit ├«n anul 2013 prin boli cardiovasculare din cauza faptului c─â au fumat. ├Än acela┼či an s-au ├«nregistrat aproape 7.000 de decese prin cancer pulmonar", a precizat ea.

Ciobanu a sus┼úinut c─â 31% dintre bolile cardiovasculare pot fi atribuite factorilor de mediu. "C├ónd ne uit─âm la factori de mediu vedem c─â pe locul trei este expunerea la fumul de tutun sau fumatul pasiv. Principala surs─â de poluare o reprezint─â ma┼činile", a completat pneumologul.