Risc crescut de astm pentru copiii fumătorilor

1 2 jpg jpeg

„Copiii cu astm şi cu părinţi fumători au crize astmatice mai frecvente şi mai severe: riscul de a suferi o criză care să necesite intubaţie este de 22 de ori mai mare. Adulţii fumători fac crize astmatice mai frecvente şi mai severe. Mortalitatea intraspitalicească a fost de 31% pentru astmaticii fumători care au necesitat ventilaţie mecanică", a afirmat medicul pneumolog, citat de Agerpres.

El a precizat că fumătorii a peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

„Fumatul este considerat factor de risc de deces în şase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. În Europa se înregistrează anual 650.000 decese cauzate de fumat. (...) Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de 23 ori mai mare la bărbat de a dezvolta cancer pulmonar şi de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructivă cronică este de 12-13 ori mai mare. În ţările dezvoltate între 1/5 şi 1/3 dintre adulţii astmatici sunt fumători", a spus profesorul doctor.

Potrivit acestuia, cei care au fumat cel puţin trei ani au avut un risc crescut de a face astm bronşic de doi ori mai mare.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a spus că 1.850 de persoane adulte din România au murit în anul 2013 din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv. „Aproape 13.000 de români au murit în anul 2013 prin boli cardiovasculare din cauza faptului că au fumat. În acelaşi an s-au înregistrat aproape 7.000 de decese prin cancer pulmonar", a precizat ea.

Ciobanu a susţinut că 31% dintre bolile cardiovasculare pot fi atribuite factorilor de mediu. "Când ne uităm la factori de mediu vedem că pe locul trei este expunerea la fumul de tutun sau fumatul pasiv. Principala sursă de poluare o reprezintă maşinile", a completat pneumologul.