Rezisten┼úa la medicamente antimicrobiene, ├«n cre┼čtere ├«n Europa

1 2 jpg jpeg

Cre┼čterea rezisten┼úei la medicamentele antimicrobiene este cauza a aproximativ 25.000 de decese anual ├«n UE, a afirmat comisarul european pentru s─ân─âtate ┼či siguran┼ú─â alimentar─â, Vytenis Andriukaitis. ÔÇ×Este o problem─â global─â, care are nevoie de o solu┼úie la scar─â global─â'ÔÇť, spune comisarul, citat de Agerpres.

Elaborat pe baza datelor referitoare la anul 2014 furnizate de statele membre ale UE, documentul constat─â c─â ÔÇ×bacteriile de la om, animale ┼či din alimente continu─â s─â manifeste o rezisten┼ú─â crescut─â la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite'ÔÇť.

Rezultatele raportului relev─â, ├«nc─â o dat─â, faptul c─â rezisten┼úa la antimicrobiene reprezint─â un risc major pentru s─ân─âtatea oamenilor ┼či animalelor, risc identificat deja de Comisia European─â ca o prioritate major─â a programelor sale din domeniul securit─â┼úi alimentare, potrivit comunicatului portat pe pagina oficial─â a EFSA.

├Än raport, sunt men┼úionate bacteria Salmonella, rezistent─â la mai multe medicamente ┼či care continu─â s─â se propage prin Europa, precum ┼či Campylobacter-ul, care duce la campilobacterioz─â, cea mai frecvent─â boal─â de origine alimentar─â din UE, care este foarte rezistent─â la ciprofloxacin, antimicrobian extrem de important utilizat ├«n tratarea infec┼úiilor la om.

Totodat─â, sunt semnalate semne de rezisten┼ú─â la colistin a bacteriilor Salmonella ┼či E.coli la p─âs─ârile domestice din UE. ÔÇ×Situa┼úia este ├«ngrijor─âtoare ├«ntruc├ót arat─â c─â acest medicament ar putea ├«n cur├ónd s─â nu mai fie eficient pentru tratarea infec┼úiilor grave la om cu Salmonella'ÔÇť, a atras aten┼úia Mike Catchpole, cercet─âtor-┼čef la ECDC.

Cel mai ridicat nivel de rezisten┼ú─â la antibiotice a fost ├«nregistrat ├«n sudul ┼či estul UE, ├«n timp ce rezisten┼úa este mai sc─âzut─â ''├«n ┼ú─ârile din nord, unde gradul de utilizare a antimicrobienelor la animale este sc─âzut'', a subliniat Marta Hugas, de la EFSA.