Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare la adresa sănătăţii

2 jpg jpeg

Rezistenţa la antibiotice a atins niveluri periculos de ridicate în toate părţile lumii, potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.

Un sondaj, citat de Agerpres, arată că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecţie rezistentă la aceste medicamente.

Rezisten┼úa la antibiotice, numit─â ┼či antibiorezisten┼ú─â, apare atunci c├ónd bacteriile evolueaz─â ┼či devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infec┼úiilor, conform Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii. Acest flagel mondial este legat ├«n special de consumul ├«n exces de antibiotice ┼či de utilizarea gre┼čit─â a lor.

Dar aproape jum─âtate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv ┼či care a fost realizat de OMS ├«n 12 ┼ú─âri, crede c─â rezisten┼úa la antibiotice nu este o problem─â dec├ót pentru cei care abuzeaz─â de ele.

Două treimi dintre respondenţi susţin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecţie rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.

ÔÇ×├Än realitate, oricine poate, la un moment dat ┼či ├«n orice ┼úar─â, s─â sufere de o infec┼úie rezistent─â la antibiotice", subliniaz─â OMS, care lanseaz─â, din 16 p├ón─â ├«n 22 noiembrie, prima "S─âpt─âm├ón─â Mondial─â pentru buna utilizare a antibioticelor".

├Än luna aprilie, OMS a depl├óns c─â serviciile de s─ân─âtate din lume nu ac┼úioneaz─â suficient ├«mpotriva utiliz─ârii abuzive a antibioticelor, care confer─â rezisten┼ú─â la medicamente ┼či determin─â decese cauzate de boli curabile.

ÔÇ×Una dintre cele mai mari provoc─âri de s─ân─âtate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor ┼či societ─â┼úilor", a men┼úionat la r├óndul s─âu dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezisten┼úa la antimicrobiene.

Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea să demonteze prejudecăţile care circulă pe această temă.

Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred c─â rezisten┼úa la antibiotice apare atunci c├ónd organismul devine rezistent la antibiotice. ├Än realitate, bacteriile ÔÇö nu oamenii sau animalele ÔÇö sunt cele care devin rezistente la antibiotice ┼či r─âsp├óndirea lor cauzeaz─â infec┼úii dificil de tratat.

Pentru a pune cap─ât acestui fenomen, OMS recomand─â s─â nu se ia antibiotice dec├ót dac─â au fost prescrise de medic, s─â se urmeze p├ón─â la cap─ât tratamentul prescris chiar ┼či atunci c├ónd pacien┼úii se simt mai bine, s─â nu se foloseasc─â niciodat─â antibiotice r─âmase de la o prescrip┼úie predecent─â ┼či s─â nu se ├«mprumute niciodat─â antibiotice altor persoane.