Recomandările medicilor pentru mesele de sărbători

1 2 jpg jpeg

Cum perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi, medicii sfătuiesc populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri.

În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia.

„Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, recomandă prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova.