Psoriazisul cre┼čte riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la ┼×coala de Medicin─â Perelman din cadrul Universit─â┼úii din Pennsylvania, SUA, estimeaz─â c─â ├«n jur de 115.500 de persoane diagnosticate cu psoriazis fac anual diabet zaharat de tip 2.

ÔÇ×Aceste statistici arat─â c─â pacien┼úii cu psoriazis au un risc crescut de a face diabet, chiar dac─â nu au factorii de risc cunoscu┼úi pentru aceast─â boal─â, precum obezitatea. Persoanele diagnosticate cu psoriazis ar trebui s─â aib─â o alimenta┼úie echilibrat─â, s─â fac─â exerci┼úii fizice regulat ┼či s─â mearg─â periodic la medic, pentru evaluarea st─ârii de s─ân─âtate, care s─â includ─â m─âsurarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol ┼či a glicemiei,ÔÇŁ, spune coordonatorul cercet─ârii, Joel M. Gelfand, profesor de dermatologie la ┼×coala de Medicin─â Perelman.

Psoriazisul este o boal─â cronic─â inflamatorie, manifestat─â prin apari┼úia pe piele a unor pl─âci ro┼čii acoperite cu scuame albe.

Aceast─â boal─â este asociat─â ┼či cu un risc mai mare de apari┼úie a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral ┼či a sindromului metabolic.

În cadrul cercetării efectuate de cercetători, s-a observat că persoanele cu o formă moderată de psoriazis au un risc de 11% de a face diabet zaharat de tip 2, iar cele cu o formă severă au un risc de 46%.