Psoriazisul aproape dubleaz─â riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii au combinat datele de la 27 de studii, realizate pe o perioad─â de 10-12 ani, la care au participat 314.000 de persoane diagnosticate cu psoriazis.

Dup─â ce le-au analizat datele medicale ale participan┼úilor, speciali┼čtii au observat c─â o mare parte dintre persoane au dezvoltat diabet dup─â ce au fost diagnosticate cu psoriazis. ├Än unele cazuri, diabetul s-a declan┼čat ├«nainte apari┼úiei psoriazisului.

Leg─âtura dintre cele dou─â afec┼úiuni difer─â ┼či ├«n func┼úie de stadiul bolii. Persoanele care sufer─â de o form─â incipient─â a psoriazisului au un risc cu 1,5% mai ridicat de a fi diagnosticate cu diabet. ├Än schimb, ├«n cazul unei forme mai avansate a bolii riscul cre┼čte p├ón─â la 27%.

,,Rezultatele acestor studii ar trebuie s─â fie un semnal de alarm─â pentru pacien┼úii care sunt diagnostica┼úi cu psoriazis. ┼×i medicii ar trebui s─â-i aten┼úioneze pe ace┼čti pacien┼úi, mai ales c─â trebuie s─â-┼či fac─â analizele ├«n mod regulat ┼či s─â ├«nceap─â tratamentul preventiv dac─â este cazulÔÇŁ, a precizat April Armstrong, asistent universitar la Catedra de Dermatologie a Universit─â┼úii ,,DavisÔÇŁ din California, SUA.

Speciali┼čtii au descoperit c─â celulele de gr─âsime ale pacien┼úilor cu psoriazis nu func┼úioneaz─â normal, de aceea ele secret─â substan┼úe inflamatorii cunoscute sub numele de citokine.

Acestea cresc rezisten┼úa la insulin─â la nivelul ficatului ┼či pot distruge celulele produc─âtoare de insulin─â din pancreas.

Rezultatele studiului au fost publicate online în Arhivele de Dermatologie.