Proiect nou pentru persoanele seropozitive

1 2 jpg jpeg

Proiectul „Ȋmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi a Hepatitei B şi C în România”, care se va desfăşura până pe data de 30 aprilie 2016, include realizarea unui studiu la nivel naţional privind atitudinile, mentalităţile, comportamentele în rândul populaţiei privind HIV/SIDA , hepatita B şi C (HVB, HVC), dar şi o campanie naţională de informare, educare, comunicare în domeniul HIV, HVB, HVC având şi o focalizare specială pe consumatorii de droguri injectabile.

În plus, în cadrul proiectului se va desfăşura o campanie de screening naţional, dar se va forma şi un registru electronic naţional ce va conţine înregistrarea pacienţilor cu hepatită.

Specialiştii vor asigura, de asemenea, continuitatea programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar şi o atenţie specială care se va acorda populaţiei de etnie rromă.

„Numărul infecţiilor cu HIV în rândul utilizatorilor de droguri injectabile (UDI) în România a crescut în mod dramatic în perioada 2007-2013, de la 4% în 2007 la 30,6% în 2012 şi 29,23% în 2013. Pentru a preveni un val epidemic HIV în rândul UDI, vom lucra direct cu profesioniştii în harm reduction şi cu grupurile vulnerabile, dar vom continua informarea şi în rândul populaţiei generale cu privire la infecţia HIV/SIDA, HVB, HVC”, spune medicul Mariana Mărdărescu, şeful Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei cu HIV şi SIDA din INBI ,,Prof. Dr. Matei Balş”.

Ȋn ultimii 2 ani, 30% dintre persoanele nou diagnosticate cu HIV în România s-au infectat prin consum de droguri injectabile.