Program de instruire pentru pacienţii seropozitivi

1 2 jpg jpeg

În cadrul programului, 6 pacienţi seropozitivi sunt instruiţi şi angajaţi pentru a le oferi sprijin pacienţilor cu HIV/SIDA din România pentru identificarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

Discuţiile vor viza noţiuni de management al bolii şi suport emoţional pentru a face faţă mai bine afecţiunii cu care se confruntă.

Proiectul pilot, ce poarta numele Suport+, se va desfăşura pentru o perioadă de 6 luni şi va asigura ajutor pacienţilor prin metoda educaţiei între egali (peer support), în cadrul a trei centre regionale HIV/SIDA – Bucureşti (Institutul Prof. Dr. Matei Balş), Constanţa şi Iaşi. Proiectul reprezintă o noutate absolută pentru ţara noastră; astfel de proiecte se desfăşoară cu succes în multe dintre ţările Europei de Vest, în special în Marea Britanie.

În România, HIV/SIDA îi afectează în special pe tineri: 1 român din 2 care trăieşte cu această maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul Prof. Dr. Matei Balş. Mai mult, aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar în perioada 1988 – 1990, şi se află în tratament antiretroviral de peste 10 ani.

„Perioada lungă de tratament şi perioada lungă de luptă cu boala le fac pe aceste persone vulnerabile şi cu nevoie de sprijin şi susţinere continuă, pentru a se asigura succesul în lupta cu virusul HIV. În ultimii ani se constată o creştere alarmantă a numărului de persoane seropozitive care au probleme în aderenţa la tratament şi ajung în eşec terapeutic, aderenţa fiind afectată de o serie de mulţi factori cum ar fi suportul psihologic, accesul la serviciile medicale, protecţia socială, informaţiile şi înţelegerea modului cum functionează tratamentul antiretroviral. De aici şi nevoia continuă de susţinere pentru pacienţii cu HIV/SIDA”, a spus Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.