Prof. dr. Nicolae Hâncu explică de ce trebuie să ne verificăm urgent trigliceridele

1 2 jpg jpeg

Oamenii ar trebui să ştie că valorile crescute ale trigliceridelor în sânge, alături de glicemie, colesterol sau tensiunea arterială, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Creşterea trigliceridelor peste 150 mg/dl – valoarea normală - este prezentă la aproximativ 30-40% din populaţia adultă a României.

HTG loveşte fără simptome

Hipertrigliceridemia (HTG) este reprezentată de creşterea valorilor trigliceridelor din sânge peste valoarea normală de 150 mg/dl. HTG nu are întotdeauna simptome şi se poate verifica printr-o simplă analiză de sânge.

Specialiştii recomandă ca testul pentru determinarea trigliceridelor să fie inclus în setul anual de analize, pe care fiecare dintre noi ar fi bine să îl facem o dată sau de două ori pe an.

Deseori, boala este descoperită întâmplător

Numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că până în anul 2030, diabetul va ajunge a 7-a cauză de mortalitate la nivel global.

„De cele mai multe ori, asemenea hipertrigliceridemiei, diabetul zaharat este descoperit întâmplător. În rândul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu suferă de această afecţiune. Hipertrigliceridemia este un risc de sănătate asociat diabetului zaharat, de aceea persoanele care suferă de diabet ar trebui să îşi facă regulat analiza pentru determinarea trigliceridelor şi să menţină valoarea acestora sub 150 mg/dl”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice. Citeşte continuarea articolului aici!