Prof. dr. Nicolae Hâncu explică de ce trebuie să ne verificăm urgent trigliceridele

1 2 jpg jpeg

Oamenii ar trebui s─â ┼čtie c─â valorile crescute ale trigliceridelor ├«n s├ónge, al─âturi de glicemie, colesterol sau tensiunea arterial─â, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Cre┼čterea trigliceridelor peste 150 mg/dl ÔÇô valoarea normal─â - este prezent─â la aproximativ 30-40% din popula┼úia adult─â a Rom├óniei.

HTG love┼čte f─âr─â simptome

Hipertrigliceridemia (HTG) este reprezentat─â de cre┼čterea valorilor trigliceridelor din s├ónge peste valoarea normal─â de 150 mg/dl. HTG nu are ├«ntotdeauna simptome ┼či se poate verifica printr-o simpl─â analiz─â de s├ónge.

Speciali┼čtii recomand─â ca testul pentru determinarea trigliceridelor s─â fie inclus ├«n setul anual de analize, pe care fiecare dintre noi ar fi bine s─â ├«l facem o dat─â sau de dou─â ori pe an.

Deseori, boala este descoperită întâmplător

Num─ârul persoanelor cu diabet este ├«n cre┼čtere ┼či se estimeaz─â c─â p├ón─â ├«n anul 2030, diabetul va ajunge a 7-a cauz─â de mortalitate la nivel global.

ÔÇ×De cele mai multe ori, asemenea hipertrigliceridemiei, diabetul zaharat este descoperit ├«nt├ómpl─âtor. ├Än r├óndul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu sufer─â de aceast─â afec┼úiune. Hipertrigliceridemia este un risc de s─ân─âtate asociat diabetului zaharat, de aceea persoanele care sufer─â de diabet ar trebui s─â ├«┼či fac─â regulat analiza pentru determinarea trigliceridelor ┼či s─â men┼úin─â valoarea acestora sub 150 mg/dlÔÇŁ, explic─â prof. dr. Nicolae H├óncu, specialist ├«n diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice. Cite┼čte continuarea articolului aici!