Procedură revoluţionară de îngheţare a celulelor stem

1 2 jpg jpeg

Metoda constă în multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, pentru a se putea obţine cantitatea necesară unui transplant. Procedura a fost implementată de oamenii de ştiinţă de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousindin Franţa, care au lucrat cu o echipă de cercetători de la Cryo-Save.

Specialiştii au demonstrat că celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a li se afecta calitatea.

Procedeul este un pas important pentru reuşita transplanturilor de celule stem la pacienţii pentru care sunt disponibile prea puţine celule stem.

Cercetătorii francezi pot multimplica celulele stem recoltate pentru a obţine cantitatea necesară transplantului.

Noua tehnică de multiplicare-îngheţare-dezgheţare permite obţinerea unui număr suficient de celule stem pentru transplant, crescând disponibilitatea utilizării sângelui ombilical şi reducând costurile necesare tratamentului în cazul dublei transplantări.

Uneori, numărul de celule stem procesate din sângele ombilical este prea mic pentru transplant. În acest caz, poate fi nevoie de transplantare dublă de celule stem recoltate din sângele ombilical în combinaţie cu celulele stem recoltate din măduvă. Recoltarea de celule stem din măduvă este foarte dureroasă şi costisitoare, iar găsirea unui donator compatibil paote fi destul de dificilă.