Primul trimestru de sarcină, crucial pentru sănătatea copilului

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă olandezi susţin că primul trimestru de sarcină este esenţial pentru dezvoltarea copilului, mai ales că sănătatea cardiovasculară, dar şi a altor organe importante depinde în totalitate de acestă etapă.

Cercetătorii au evaluat riscul de afecţiuni cardiovasculare în cazul a aproximativ 1.200 de copii de 6 ani. Ei au analizat cantitatea şi distribuţia grăsimii corporale, tensiunea arterială, dar şi nivelul colesterolului şi al insulinei.

Rezulatele obţinute au arătat că micuţii care au fost mai slab dezvoltaţi în primul trimestru de sarcină aveau acum mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar tensiunea şi colesterolul aveau valori mai ridicate.

,,Bebeluşii care s-au dezvoltat mai greu în primul trimestru de sarcină pot să dezvolte factori de risc ai bolilor cardiovasculare pe perioada copilăriei şi chiar în viaţa de adult. Înainte de a interveni este important să înţelegem aceste asocieri dintre dezvoltarea intrauterină şi afecţiunile cardiovasculare”, a precizat Vincent Jaddoe, pediatru-epidemiologist la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Concluziile cercetării au fost publicate pe pagina online bmj.com