Primul trimestru de sarcin─â, crucial pentru s─ân─âtatea copilului

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â olandezi sus┼úin c─â primul trimestru de sarcin─â este esen┼úial pentru dezvoltarea copilului, mai ales c─â s─ân─âtatea cardiovascular─â, dar ┼či a altor organe importante depinde ├«n totalitate de acest─â etap─â.

Cercet─âtorii au evaluat riscul de afec┼úiuni cardiovasculare ├«n cazul a aproximativ 1.200 de copii de 6 ani. Ei au analizat cantitatea ┼či distribu┼úia gr─âsimii corporale, tensiunea arterial─â, dar ┼či nivelul colesterolului ┼či al insulinei.

Rezulatele ob┼úinute au ar─âtat c─â micu┼úii care au fost mai slab dezvolta┼úi ├«n primul trimestru de sarcin─â aveau acum mai mult─â gr─âsime ├«n jurul abdomenului, iar tensiunea ┼či colesterolul aveau valori mai ridicate.

,,Bebelu┼čii care s-au dezvoltat mai greu ├«n primul trimestru de sarcin─â pot s─â dezvolte factori de risc ai bolilor cardiovasculare pe perioada copil─âriei ┼či chiar ├«n via┼úa de adult. ├Änainte de a interveni este important s─â ├«n┼úelegem aceste asocieri dintre dezvoltarea intrauterin─â ┼či afec┼úiunile cardiovasculareÔÇŁ, a precizat Vincent Jaddoe, pediatru-epidemiologist la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Concluziile cercet─ârii au fost publicate pe pagina online bmj.com