Primul implant cohlear cu portelectrod lung efectuat la spitalul Grigore Alexandrescu

1 2 jpg jpeg

Particularitatea acestei intervenţii este că „implantul este suficient de lung şi se situează suficient de aproape de filetele nervului cohlear, iar acestea sunt stimulate prin pulsuri electrice ce sunt transformate în influxuri nervoase”, explică medicul Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Intervenţia a decurs bine, iar după trei săptămâni pacienta va reveni la audiologie, unde se va face activarea implantului cohlear. Treptat, i se va creşte pulsul electric în implant, astfel încât filetele nervului cohlear să nu fie afectate. Duarata reglajului va fi de un an – un an şi jumătate, după care fetiţa va urma şedinţe de logopedie timp de doi – trei ani, pentru formarea memoriei auditive.

„Hipoacuzia de care suferea fetiţa a afectat inegal frecvenţele auditive de pe audiogramă, în sensul că 80% din frecvenţe au avut o pierdere totală a auzului, iar două dintre frecvenţele joase, au avut o conservare foarte bună a audiţiei. Cu alte cuvinte, un rest auditiv, care a reprezentat o miză important pentru noi în intervenţia de astăzi, în a conserva acest auz rezidual al copilului”, explică medicul cofochirurg David Lucian, şeful secţiei ORL de la Spitalul Militar Central.

Echipa care a efectuat intervenţia a fost formată din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.